Zbuduj odporność z pomocą kiszonych buraków ćwikłowych
Kochani chcę się z Wami podzielić moją przygodą z buraczkami ćwikłowymi, które są bardzo zdrowe.
Zapraszam do kiszenia buraków, gdyż powstały sok oczyszcza nasze żyły i buduje naturalną odporność oczyszcza nasz organizm z toksyn.
Ja zaczęłam swoją przygodę z tym warzywem w ubiegłym roku, gdy po badaniach hemoglobina była bardzo niska.
Podam przepis na kiszenie buraczków w beczułce glinianej 5 l:
2kg buraczków obranych i pokrojonych na osiem części;
1 duża łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach;
1 duża łyżka ziela angielskiego;
1 duża łyżka kminku;
8 listków laurowych;
1 główka czosnku;
sól morska ( dajemy tyle łyżek soli i zmieści nam się wody w beczułce, mi mieści się 6 szklanek wody, to daję 6 łyżek soli);
Niektórzy dodają do kiszenia trochę świeżego imbiru, chrzanu, żurawinę, próbowałam, ale najlepiej mi smakuje bez dodatków, trzeba trafić na swój smak.
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy daje na dno beczułki, potem wrzucam pokrojone buraczki, zalewam zimną wodą i daję sól. Buraczki kiszą się dokładnie 7 dni, każdego dnia łyżką drewnianą mieszam wszystko w beczułce, przez 2 dni tworzy się piana, to znaczy, że zaczął się proces kiszenia.
Po 7 dniach buraczki przecedzam przez sitko i powstały sok do słoików. Przechowuję w lodówce przez kilka tygodni. Teraz buraczki świeżutkie, to bardzo polecam.
Sok z kiszonego buraka:
-wpływa na poprawę odporności organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe,
-chroni mikroflorę jelitową podczas przewlekłej lub częstej antybiotykoterapii,
wpływa na prawidłową pracę jelit – zapobiega zaparciom,
-dzięki obecności witaminy C – przyczynia się do poprawy stanu naszej skóry,
-wpływa na poprawę profilu lipidowego we krwi,
-wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Codziennie wystarczy wypić pół literatki.
Monika Książek