Nalewka czosnkowa
Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który leczy nie pozostawiając żadnych skutków ubocznych. Pomaga nie tylko w grypie i przeziębieniach, ale służy naszemu organizmowi, gdyż:
- Opóźnia starzenie się skóry
- Usuwa robaki z organizmu
- Regeneruje organizm po leczeniu antybiotykami
- Usprawnia przemianę materii i zapobiega wzdęciom
- Oczyszcza żyły ze złogów i obniża ciśnienie krwi
- Reguluje rytm serca
- Zapobiega zatorom
- Przywraca zdrową florę bakteryjną
- Leczy zakażenia grzybicze
- Oczyszcza zatoki
- Zapobiega zakrzepicy
Składniki
- 4 główki czosnku (jędrnego, polskiego pochodzenia)
- 1 szklanka spirytusu
Wyparz dokładnie słoik z nakrętką. Odstaw do wyschnięcia. Obierz czosnek, każdy ząbek przekrój na kilka kawałków. Następnie wrzuć czosnek do słoika, zalej spirytusem i szczelnie zakręć. Odstaw w ciemne, suche miejsce na dwa tygodnie. Co 2 – 3 dni potrząśnij słoikiem, by wymieszać zawartość. Po dwóch tygodniach odcedź płyn przez gęste sitko do innego słoika. Zamknij szczelnie i ponownie odstaw słoik w ciemne i suche miejsce. Po upływie tygodnia nalewka na czosnku jest gotowa do spożycia.
Nalewka na czosnku jest preparatem mocnym i należy przyjmować ją z dużą ostrożnością. Zaczynamy od 1 – 2 kropli przy każdym posiłku. W następnym dniu zwiększamy każdą porcję o 1 kroplę i tak należy zwiększać ilość codziennie. Po tygodniu zaczynamy już przyjmować po jednej łyżeczce 3 razy dziennie w czasie jedzenia. Po 3 tygodniach można zrobić 4 – 5 dni przerwy, a następnie wrócić do regularnego spożywania nalewki. I tak naprzemiennie przez cały rok. Rezultaty przyjmowania nalewki na czosnku są fenomenalne.
Monika Książek