Blog

Wyrzuć stanik i odzyskaj zdrowie

od 20 września 2021

Jak tam dziewczyny i kobiety Wasze biusty? ☺️ Słyszałyście o najnowszych badaniach? Polecam poniższy artykuł, porusza bardzo ważne kwestie. Ja pozbyłam się stanika już jakiś czas temu. Początki nie były proste, bo biust przyzwyczajony do podtrzymywaczy 😂 ale teraz kiedy muszę go założyć (co zdarza się bardzo rzadko, wolę podkoszulek) to męczę się okropnie. Piersi faktycznie nie obwisły, jak większość osób twierdzi, pomimo że mam dość duży biust. Nie wiem czy nie są nawet w lepszej kondycji niż wcześniej. Zachęcam do lektury ☺️

Neszka Reindeer

https://www.zlap-balans.pl/blog/article/wyrzuc-stanik-odzyskaj-zdrowie

Zbuduj odporność z pomocą kiszonych buraków ćwikłowych

od 16 września 2021

Kochani chcę się z Wami podzielić moją przygodą z buraczkami ćwikłowymi, które są bardzo zdrowe.
Zapraszam do kiszenia buraków, gdyż powstały sok oczyszcza nasze żyły i buduje naturalną odporność oczyszcza nasz organizm z toksyn.
Ja zaczęłam swoją przygodę z tym warzywem w ubiegłym roku, gdy po badaniach hemoglobina była bardzo niska.

Podam przepis na kiszenie buraczków w beczułce glinianej 5 l:
2kg buraczków obranych i pokrojonych na osiem części;
1 duża łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach;
1 duża łyżka ziela angielskiego;
1 duża łyżka kminku;
8 listków laurowych;
1 główka czosnku;
sól morska ( dajemy tyle łyżek soli i zmieści nam się wody w beczułce, mi mieści się 6 szklanek wody, to daję 6 łyżek soli);

Niektórzy dodają do kiszenia trochę świeżego imbiru, chrzanu, żurawinę, próbowałam, ale najlepiej mi smakuje bez dodatków, trzeba trafić na swój smak.

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy daje na dno beczułki, potem wrzucam pokrojone buraczki, zalewam zimną wodą i daję sól. Buraczki kiszą się dokładnie 7 dni, każdego dnia łyżką drewnianą mieszam wszystko w beczułce, przez 2 dni tworzy się piana, to znaczy, że zaczął się proces kiszenia.
Po 7 dniach buraczki przecedzam przez sitko i powstały sok do słoików. Przechowuję w lodówce przez kilka tygodni. Teraz buraczki świeżutkie, to bardzo polecam.
Sok z kiszonego buraka:
-wpływa na poprawę odporności organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe,
-chroni mikroflorę jelitową podczas przewlekłej lub częstej antybiotykoterapii,
wpływa na prawidłową pracę jelit – zapobiega zaparciom,
-dzięki obecności witaminy C – przyczynia się do poprawy stanu naszej skóry,
-wpływa na poprawę profilu lipidowego we krwi,
-wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Codziennie wystarczy wypić pół literatki.

Monika Książek

Syrop z młodych pędów jodły

od 12 września 2021

Syrop z młodych pędów jodły to potężna dawka odporności dla naszego osłabionego organizmu. Taki syrop doskonale sprawdza się w okresach masowych przeziębień i zachorowań na grypę. Leczy krtań, gardło, zapalenie oskrzeli oraz chorobę płuc.
Leczniczy syrop z jodły znany jest od wieków. Szyszki jodły, igły oraz młode pędy służą do przygotowania zdrowotnych preparatów. Używa się ich do leczenia gardła, reumatyzmu i przy kłopotach z drogami moczowymi.

Jodła posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, wywary z niej przygotowane wykorzystuje się na słabo gojące się rany oraz do leczenia skóry po oparzeniach. Taki preparat stosowany zewnętrznie zmniejsza także objawy łuszczycy.
Jodła ma bardzo pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Spacer w jodłowym lesie wpływa dobroczynnie na nastrój. Olejki eteryczne uspokajają nerwy i zapewniają dobry sen.
Coraz szerzej znany jest wpływ syropu z jodły na funkcjonowanie układu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne błony śluzowej i usprawnia trawienie.

Leczniczy syrop z jodły
Składniki

– młode pędy jodły (te z brązowymi końcówkami)
– cukier

Wykonanie
Opłukać pędy jodły pod bieżącą woda (nie należy długo moczyć). Wyłożyć nimi dno szerokiego słoika i przysypać warstwą cukru. Powtarzać czynność, aż naczynie się całkowicie wypełni. Ugnieść zawartość słoika dużą drewnianą łyżką. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa cukru. Przykryć słoik, ale nie należy go szczelnie zakręcać. Słoik postawić na oknie w słonecznym miejscu i pozostawić na 3 tygodnie.
Należy pamiętać, by regularnie przygniatać łyżką pędy jodły tak, by stale były pokryte cukrem lub wytworzonym syropem. Po 3 tygodniach słoik przestawić na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Powstały leczniczy syrop z jodły przecedzić do butelki przez sitko wyłożone gazą. Przechowywać w lodówce.
Syrop z jodły ma ładny, brązowy kolor i jest niezwykle skuteczny w leczeniu wielu chorób. Pomaga leczyć przeziębienie, katar, ból gardła, zapalenie oskrzeli. Ten leczniczy syrop z jodły skutecznie łagodzi ataki astmy. W czasie choroby przyjmować 2-3 łyżeczki dziennie. Profilaktycznie, by wzmocnić ogólną odporność organizmu, wystarczy zażywać 1 łyżeczkę syropu 3-4 razy w tygodniu.

Monika Książek

Przyjemne z pożytecznym

od 12 września 2021


Mamy piękną słoneczną pogodę, która sprzyja spacerom. Można połączyć przyjemne z pożytecznym i przy okazji nazbierać nawłoci. Nawłoć pospolita to miododajna roślina, która rośnie na polanach i łąkach. Łatwo ją poznać po charakterystycznym żółtym kwiatostanie. Nawłoć ma liczne właściwości zdrowotne. Sporządza się z niej napary, nalewki i syropy, które mają wiele zastosowań.
W czasie kwitnienia pędy nawłoci zawierają duże ilości garbników, saponin, goryczek, olejków eterycznych i flawonoidów. Sporo rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne oraz kwasy fenolowe łagodzące stany zapalne. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, żółciopędne, ściągające i antyseptyczne. Energetycznie nawłoć jest ciepła, sucha o smaku gorzkim, cierpkim, aromatycznym. Według medycyny wschodniej energetycznie odżywia nerki i przywraca im równowagę. Tonizuje pęcherz i układ moczowy oraz regeneruje nerki.
Aby zrobić nalewkę z nawłoci trzeba zebrać jedną szklankę kwiatów i liści oraz przygotować 700 ml wódki. Kwiatostany nawłoci zalać wódką. Całość przykryć ściereczką oraz odstawić w zacienionym miejscu na około dwa tygodnie. Po tym czasie mieszankę należy przefiltrować i przelać do butelki. Leczniczo nalewkę można stosować po jednym kieliszku dzienne.
Ziela nawłoci nie należy używać w przypadku obrzęków spowodowanych niewydolnością serca lub nerek. Nie zaleca się też podawania ich dzieciom poniżej 12. roku życia. Nawłoci powinny unikać również kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Źródło:
Sprawdzone.pl
Sekrety-zdrowia.pl

Nalewka czosnkowa

od 11 września 2021

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który leczy nie pozostawiając żadnych skutków ubocznych. Pomaga nie tylko w grypie i przeziębieniach, ale służy naszemu organizmowi, gdyż:

  • Opóźnia starzenie się skóry
  • Usuwa robaki z organizmu
  • Regeneruje organizm po leczeniu antybiotykami
  • Usprawnia przemianę materii i zapobiega wzdęciom
  • Oczyszcza żyły ze złogów i obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje rytm serca
  • Zapobiega zatorom
  • Przywraca zdrową florę bakteryjną  
  • Leczy zakażenia grzybicze
  • Oczyszcza zatoki
  • Zapobiega zakrzepicy

Składniki

  • 4 główki czosnku (jędrnego, polskiego pochodzenia)
  • 1 szklanka spirytusu

Wyparz dokładnie słoik z nakrętką. Odstaw do wyschnięcia. Obierz czosnek, każdy ząbek przekrój na kilka kawałków. Następnie wrzuć czosnek do słoika, zalej spirytusem i szczelnie zakręć. Odstaw w ciemne, suche miejsce na dwa tygodnie. Co 2 – 3 dni potrząśnij słoikiem, by wymieszać zawartość. Po dwóch tygodniach odcedź płyn przez gęste sitko do innego słoika. Zamknij szczelnie i ponownie odstaw słoik w ciemne i suche miejsce. Po upływie tygodnia nalewka na czosnku jest gotowa do spożycia.

Nalewka na czosnku jest preparatem mocnym i należy przyjmować ją z dużą ostrożnością. Zaczynamy od 1 – 2  kropli przy każdym posiłku. W następnym dniu zwiększamy każdą porcję o 1 kroplę i tak należy zwiększać ilość  codziennie. Po tygodniu zaczynamy już przyjmować po jednej łyżeczce 3 razy dziennie w czasie jedzenia. Po 3 tygodniach można zrobić 4 – 5 dni przerwy, a następnie wrócić do regularnego spożywania nalewki. I tak naprzemiennie przez cały rok. Rezultaty przyjmowania nalewki na czosnku są fenomenalne.

Monika Książek

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie.