Blog

Przyjemne z pożytecznym

od w Informacje 12 września 2021


Mamy piękną słoneczną pogodę, która sprzyja spacerom. Można połączyć przyjemne z pożytecznym i przy okazji nazbierać nawłoci. Nawłoć pospolita to miododajna roślina, która rośnie na polanach i łąkach. Łatwo ją poznać po charakterystycznym żółtym kwiatostanie. Nawłoć ma liczne właściwości zdrowotne. Sporządza się z niej napary, nalewki i syropy, które mają wiele zastosowań.
W czasie kwitnienia pędy nawłoci zawierają duże ilości garbników, saponin, goryczek, olejków eterycznych i flawonoidów. Sporo rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne oraz kwasy fenolowe łagodzące stany zapalne. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, żółciopędne, ściągające i antyseptyczne. Energetycznie nawłoć jest ciepła, sucha o smaku gorzkim, cierpkim, aromatycznym. Według medycyny wschodniej energetycznie odżywia nerki i przywraca im równowagę. Tonizuje pęcherz i układ moczowy oraz regeneruje nerki.
Aby zrobić nalewkę z nawłoci trzeba zebrać jedną szklankę kwiatów i liści oraz przygotować 700 ml wódki. Kwiatostany nawłoci zalać wódką. Całość przykryć ściereczką oraz odstawić w zacienionym miejscu na około dwa tygodnie. Po tym czasie mieszankę należy przefiltrować i przelać do butelki. Leczniczo nalewkę można stosować po jednym kieliszku dzienne.
Ziela nawłoci nie należy używać w przypadku obrzęków spowodowanych niewydolnością serca lub nerek. Nie zaleca się też podawania ich dzieciom poniżej 12. roku życia. Nawłoci powinny unikać również kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Źródło:
Sprawdzone.pl
Sekrety-zdrowia.pl